滑板車之前大行其道,相信大家就算未玩過都一定知係咩黎。

雖然好玩係好玩,但滑板車有個唔好處就係太重!女仔拎起會相當吃力, 所以當行一段路既時候遇上要上落樓梯,或者係唔玩時拎起番屋企,都真係超級考驗臂力。

而科技日新月異,而家已經出左一款滑板鞋 -RocketSkates R10 !外型睇落去相當前衛有型,而用法亦十分簡單,只要連鞋帶腳套入去並繫上「鞋帶」,踩下鞋跟, 配合APP同埋站立角度,就可以令你以類似滑板既方式前行。

RocketSkates 的後鞋跟為彈簧設計,佢既設計非常智能-前腳的角度決定你的前進速度,腳尖往前壓加速,壓後腳根則減速,如果要剎車只要踩腳根超過一秒即可,完全不需手動調整。

除此之外,為左令不同程度的使用者可以練習,RocketSkates R10 仲貼心附設左不同等級的難度,只要用 App 調整「初學」、「專家」等難度,就可以限制最高速度令你初學時都不會咁易仆親,這雙鞋同時會記錄你的速度、里程、剩餘電量,讓你輕鬆掌控你的運動情況。

RocketSkates R10 最高時速為 19 公里,一次 90 分鐘的充電大概可以跑上 16 公里,而最方便即使要行樓梯或地面凹凸不平既地方, 都唔需要除左佢,可直接用番腳行過去. 比起滑板車要方便貼心得多!