近年來大家的環保意識都增加了不少! 而家出街隨左自備環保袋,水樽外,越黎越多人有自備金屬飲管既習慣!

而水樽同環保袋可以摺疊,估唔到而家連金屬飲管都有出折疊款!

就係之前係外國眾籌網Kickstarter上集資超出39倍既FinalStraw三折摺疊飲管。

FinalStraw係由不銹鋼+內部的TPE((熱塑性橡膠)連結製造而成,唔用既時間放入收藏盒中,只有7cm左右高度,仲有個扣位可以當係鎖匙扣,極迷你又輕身,即使日日帶住都唔會有壓力。

而需要用時,只需要一拎出黎就會彈直變番一枝23cm長既飲管,方便快捷!

當然最重要係夠晒環保,可以無限次使用,亦唔會增加塑料癈物。以美國為例,每一天就有5億支塑膠飲管成為垃圾!數量十分驚人!而且部份塑膠飲管更會流出海面,令海洋生物誤食及出現危險。

為地球及美麗既海洋著想,希望大家都會為環保出一分力!而FinalStraw集資成功後目前正在生產,最快會係今年年尾有售。大家密切留意!